Přeskočit na obsah
logo Ostrava

Úterní kuchyňka.

Datum publikování: 17.01.2023

V dnešní kuchyňce jsme si povídali a potom i připravili puding.

Kde se puding vzal, a jak vzniklo jeho jméno?

Zjistili jsme si, že ve spotřebě pudingu v přepočtu na jednoho obyvatele vedou světový žebříček Češi a Slováci.

Slovo puding pochází z Anglie a vzniklo z francouzského slova „boudin“. Tímto pojmem se v 17. a 18. století označovaly moučné pokrmy vařené ve vodní lázni, ale také pokrmy pečené, které se konzumovaly částečně teplé. Slovem „puding“ byly pojmenovány také studené dezerty z mouky nebo škrobové moučky. Používalo se tedy jedno označení pro tři odlišné dezerty. První známá zmínka o studeném pudingu ze škrobové moučky se objevila v kuchařské knize z roku 1823.

Při obvyklém postupu přípravy se v polovině studeného mléka rozmíchá pudinkový prášek a cukr. Druhá polovina mléka se přivede k varu, za stálého míchání se přilije studené mléko s pudinkem, opět se vše přivede k varu a vaří cca 1-2 minuty.

Existuje také tzv. puding bez vaření, který se nevaří, ale pudingový prášek se pouze vyšlehá s mlékem a může se konzumovat.

Nejčastějšími příchutěmi pudinku jsou vanilkový a kakaový, existuje ale také jahodový, banánový, třešňový, mandlový nebo karamelový.

To, že nám náš puding chutnal je jasné. Vždyť přece vždy nejvíc chutná to co si člověk sám uvaří.

Tentokrát jsme nebyli všichni spolu v kulturní místnosti, ale pěkně komorně si každá ulice uvařila puding sama. Moc děkujeme žákům budoucím nutričním terapeutům, kteří nám při vaření pomáhali.