Sušení hub.
Datum publikování: 21.07.2023
V pátek bylo krásné počasí, a protože bylo po dešti, prošli jsme se zahradou a našli jsme krásné houby. Nechápeme, že jsme je dříve neviděli? Že by tak rychle rostly?
Každopádně hned jsme je odřízli a zjistili, že jsou jedlé, byli to krásní modráci.
Modrající hřib (též modrák) je označení pro skupinu hřibovitých hub, která se vyznačuje modráním dužiny na poraněných místech. To je způsobeno rychlou oxidací látek ze skupiny pulvinových kyselin.
Protože ne všichni mohou houby sbírat, rozhodli jsme se je usušit a uschovat tak, abychom jsme je mohli ukázat i těm co už se na houby nedostanou. Budou si k nim moci přivonět a také osahat.
Také nám ze čtvrteční návštěvy Sanatorií Klimkovic zbylo v košíku plno bylin, jako levandule, máta, meduňka, bříza a větve vrby. Tak jsem to všechno z košíku postupně vytáhli ovoněli a uklidili.