Přeskočit na obsah
logo Ostrava

Kuchyňka – Hlučínské koláče.

Datum publikování: 28.01.2025

Ve čtvrtek jsme si v našem domově užili krásný a voňavý den, který jsme zasvětili pečení tradičních Hlučínských koláčů. Tento den jsme zorganizovali u příležitosti mezinárodního Dne koláčů, který připadá na 23. ledna. Tento každoroční svátek se slaví po celém světě a je věnován oslavě těchto lahodných pečených dobrot.

Historie: Hlavním důvodem vzniku tohoto dne byla touha připomenout bohatou historii koláčů a jejich různorodost. Koláče patří mezi nejstarší a nejvíce oblíbené pečivo na světě a jejich variace se nachází v mnoha kulturách. Den koláčů je ideální příležitostí experimentovat s novými recepty, sdílet oblíbené koláče s blízkými.

Pro tento rok jsme se rozhodli pro recept na Hlučínské koláče, které jsme ještě nikdy nezkoušeli. Tyto koláče jsou známé svou jedinečnou kombinací ingrediencí a způsobem zdobení. Základem těsta je méně obvyklá kombinace másla, sádla a oleje, která dodává koláčům jemnou konzistenci a bohatou chuť. A posypka na tyto koláče připomíná základní recept na linecké těsto. Jednou z dalších specialit Hlučínských koláčů je způsob zdobení. Na povrch koláčů se dělají drobenkové kytičky, které nejen krásně vypadají, ale také přidávají na chuti.

Pečení nebylo jen o výsledku, ale hlavně o samotné cestě. Naši klienti se aktivně zapojili do každého kroku přípravy – od míchání těsta, přes tvarování a plnění jednotlivých koláčů až po finální zdobení drobenkovými kytičkami. Procvičení jemné motoriky při tvorbě kytiček a radost z výsledku.

Když byly koláče upečeny, celý domov provoněla jejich lahodná vůně. Klienti si je mohli vychutnat při odpolední kávě a každý si pochvaloval nejen chuť, ale i společný zážitek, který nám Den koláčů přinesl.

Samozřejmostí byla i bezlepková varianta. 

Chtěli bychom poděkovat studentům, kteří nám pomáhali a bez kterých by se všechno nestihlo za dopoledne udělat. Odměna byla sladká, dostali koláče.