Kuchyňka.
Datum publikování: 05.02.2024
Protože se nám blíží Tučný čtvrtek. Řekli jsme si, že v úterní kuchyňce 30. 1. musíme zkusit, jestli něco z toho co by se mělo na Tučný čtvrtek připravovat umíme udělat. Zabijačka zatím u nás v Domově není aktuální, proto jsme se podívali na sladké dobroty běžně dělané v tento den a vybrali jsme si Boží milosti.
Leckdo si určitě vzpomene, jak boží milosti připravovala jeho babička, která do nich pro vylepšení chuti přidávala rum. Pokud ovšem nepocházela z Horácka, kde se do těsta dává bílé víno.
300g polohrubá mouka
50 g másla
špetka soli
2 lžíce cukru
2 žloutky
6 lžic zakysané smetany
2 lžíce rumu, citron – kůra
olej na smažení, můžeme použít také sádlo. Moučkový cukr na obalení. U nás byla v nabídce i skořice.
Veškeré ingredience smícháme a poctivě vypracujeme hladké pružné těsto (doporučuje se zabalit ho poté do fólie a nechat na půl hodiny odpočívat v ledničce). Pak na pomoučeném válu vyválíme těsto asi půl centimetru silné.
Ostrým nožem či rádýlkem vykrajujeme obdélníčky či jiné tvary (do kousků uprostřed ještě můžeme udělat pár zářezů). Vykrájené tvary je třeba smažit ve vyšší vrstvě oleje. Těsto by se mělo maličko nafouknout a jen mírně zezlátnout. Boží milosti se ještě teplé obalují v moučkovém cukru.
Ano, chutnalo všem a dokonce Ty, které je doma dělaly úplně ožily. Vždyť se vrátily o mnoho let zpět. Už víme, že se Božích milostí dají dělat různé tvary. Vzpomínalo se, jak se to doma připravovalo a opět se vymýšlelo, co uvařit příště. Vůně připravované dobroty se nesla chodbou, proto na ni dostaly chuť i klientky, které byly na pokojích. Nebylo nic jednoduššího než jim voňavou pochutinu donést.
Můj tajný tip budou smažené vdolky, tak uvidíme, co se bude na Tučný čtvrtek smažit.