Přeskočit na obsah
logo Ostrava

Kuchyňka.

Datum publikování: 04.12.2024

V úterý 26. 11. se připravoval švestkový koláč s kefírového těsta.

Vůně švestkových koláčů zaplnila kulturku.

Pečení koláčů má u nás dlouhou tradici. Švestkové koláče byly kdysi oblíbené na vesnických slavnostech, svatbách i posvíceních. Dnes si je pečeme nejen pro zvláštní příležitosti, ale i jako výbornou pochoutku ke kávě nebo čaji i u nás v Domově.

Typickým znakem švestkových koláčů je jednoduché těsto, které nechává vyniknout chuť ovoce. Některé recepty sázejí na křehké máslové těsto, jiné na klasické kynuté my jsme tentokrát použili k výrobě těsta kefír, takže máme kefírové těsto. Na to se rozkrájeli zavařené švestky. Vše se zasypalo posypkou a šlo to do trouby.

Pečení není jen o jídle, ale i o prožití společných chvilek, kdy máme všichni jeden cíl, procvičujeme si jemnou motoriku a zároveň i paměť. A to vše děláme moc rádi, protože je u toho příjemná atmosféra.

Ano, švestkový koláč z kefírového těsta je skvělý, rychlý a vláčný! Tady je recept:

Na těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml kefíru
  • 150 g cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • vanilkový cukr (volitelné)

Na dokončení:

  • 500 g švestek (vypeckovaných a rozpůlených)
  • cukr na posypání (podle chuti)
  • skořice nebo drobenka (volitelné)