Kuchyňka.
Datum publikování: 04.12.2024
V úterý 26. 11. se připravoval švestkový koláč s kefírového těsta.
Vůně švestkových koláčů zaplnila kulturku.
Pečení koláčů má u nás dlouhou tradici. Švestkové koláče byly kdysi oblíbené na vesnických slavnostech, svatbách i posvíceních. Dnes si je pečeme nejen pro zvláštní příležitosti, ale i jako výbornou pochoutku ke kávě nebo čaji i u nás v Domově.
Typickým znakem švestkových koláčů je jednoduché těsto, které nechává vyniknout chuť ovoce. Některé recepty sázejí na křehké máslové těsto, jiné na klasické kynuté my jsme tentokrát použili k výrobě těsta kefír, takže máme kefírové těsto. Na to se rozkrájeli zavařené švestky. Vše se zasypalo posypkou a šlo to do trouby.
Pečení není jen o jídle, ale i o prožití společných chvilek, kdy máme všichni jeden cíl, procvičujeme si jemnou motoriku a zároveň i paměť. A to vše děláme moc rádi, protože je u toho příjemná atmosféra.
Ano, švestkový koláč z kefírového těsta je skvělý, rychlý a vláčný! Tady je recept:
Na těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 ml kefíru
- 150 g cukru krupice
- 100 ml oleje
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- vanilkový cukr (volitelné)
Na dokončení:
- 500 g švestek (vypeckovaných a rozpůlených)
- cukr na posypání (podle chuti)
- skořice nebo drobenka (volitelné)