Přeskočit na obsah
logo Ostrava

Kuchyňka.

Datum publikování: 11.10.2024

Tentokrát byla kuchyňka ve středu v kulturce, takže jsme se tam vešli všichni a na přání se dělaly Lokše.

Lokše je druh bramborových placek oblíbený v kuchyni západního Slovenska a jižní Moravy. Na jižní Moravě se lokše také říká širokým nudlím přidávaným do polévky.

U nás se dělají placky z vařených brambor, mouky a přidá se trocha soli. To je vše. Těsto se zpracuje, udělá se váleček, který se rozkrájí. Z těchto kousků vyválíme placek, který na suché pánvi pečeme z obou stran. Hotové se potřou máslem, dá se na ně marmeláda nebo povidla a pocukrují. Buďto se už jenom přehnou, nebo se zarolují. To každý podle toho jak je zvyklý.

Práce nám šla od ruky, vždyť jsme je nedělali poprvé.

A ti co už na ně nezbylo struhadlo se dívali do letáků různých obchodů a porovnávali ceny. Je třeba být stále v obraze, no ne?