DOMÁCÍ DONUTY.
Datum publikování: 20.08.2023
Opět je venku hezky. V plánu máme kulinářské dopoledne. No, tak není nic jednoduššího než si výrobu domácích Donutů vzít ven a užít si, jak dopoledního báječného počasí, tak výrobu této dobroty.
Co to vlastně Donut je? Americká kobliha neboli donut [dounat], v angličtině též doughnut, je druh pečiva z kynutého těsta ve tvaru zploštělého prstence, velice podobný středoevropské koblize, na rozdíl od níž, má však uprostřed otvor. Tepelně se upravuje smažením ve vysoké vrstvě oleje do tmavě zlaté barvy.
Proč má donut díru? Původně se připravovaly bez díry a bez náplně, jenže těsto se nepropékalo rovnoměrně a uprostřed zůstávalo syrové. Proto se prostředek jednoduše vyřízl už při kynutí.
U chystání těsta jsme si zavzpomínali, jak jsme ho dělali kdysi my. Co jsme do kynutého těsta dávali, a jak se zpracovávalo. Dále jsme si procvičili hnětení, v našem případě spíše jemné promíchávání těsta. Nebudeme ho totiž smažit na oleji v pánvičce nebo hrnci. Máme půjčený elektrický výrobník na donuty. To je teda fofr. Donuty jsou menší, ale je to rychlost a nestačíme je zdobit. Zdobení tak malého pečiva dalo fušku, procvičila se tak vlastně jemná motorika.
Ale ta konzumace, mňam.